Cagnes sur Mer

Cros-de-Cagnes, in het hart van de Franse Rivièra (tussen Nice en Antibes) langs de kust van Cagnes-sur-Mer, heeft mooie kiezelstranden op slechts 7 km van camping Les Pinèdes. U vindt er ook Haut-de-Cagnes, een middeleeuws dorp gelegen op de top van de kasteelheuvel, in het historische deel van Cagnes-sur-Mer is.

Cros-de-Cagnes en de kust

Historisch gezien was de Cros-de-Cagnes, net als Cannes, in de eerste plaats een vissersdorp. In de jaren zeventig werd de Cros-de-Cagnes een badplaats, maar hoewel het toerisme nu de overhand heeft op de visserij, zijn bepaalde maritieme tradities bewaard gebleven. U kunt elke dag van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 12.30 uur verse vis kopen op de markt of voor de vroege vogels, direct vanaf de boot.

Watersportactiviteiten zijn nu legio aan de kust, variërend van de optimist tot jetskiën, windsurfen, catamaran en andere vrijetijdsactiviteiten.

Kuier op de dijk die aangenaam is ingericht om te wandelen, te skeeleren of te fietsen.

U vindt in Cagnes-sur-Mer ook een van de weinige stranden die voor honden zijn toegestaan, voor de hippodroom bij de monding van Le Loup.

Haut-de-Cagnes

Deze historische wijk van Cagnes-sur-Mer, gelegen op de top van de kasteelheuvel, werd in 1968 geklasseerd als "historische site". Wandel door de steile, met kiezelstenen geplaveide steegjes, ontdek ongewone huizen, gewelfde doorgangen en prachtige uitzichten op de Middellandse Zee en de Mercantour. U kunt een parcours volgens om in de voetsporen te treden van de grote kunstenaars die Cagnes-sur-Mer schilderden, zoals Renoir, Soutine Derain, Johnson, Vallotton… Langs de route zijn 12 lessenaars opgesteld die reproducties voorstellen van de schilderijen van de grote meesters op de plaatsen waar de originele werken werden gecreëerd, zelfs op de exacte plaatsen waar de schilders hun schildersezels neerzetten. Op het Domaine Renoir vindt u nog 2 andere lessenaars.

Renoir-museum en Grimaldi-kasteelmuseum

In het bovenste deel van Cagnes vindt u ook het Grimaldi-kasteelmuseum. Gebouwd in de jaren 1300 door de toenmalige kasteelheer van Cagnes, Rainier Grimaldi; een van de voorouders van de beroemde koninklijke familie van Monaco; het werd in 1937 door de stad aangekocht en in 1946 omgebouwd tot een museum en later in 1948 als Historisch Monument geklasseerd. Vandaag vindt u er het Olijfboommuseum, de Solidor-schenking en weelderige barokke beschilderde plafonds.

Het Renoir-museum bevindt zich in het hart van een prachtig landgoed met olijf- en citrusbomen. Het is in 2013 volledig gerenoveerd en wordt nu gepresenteerd in dezelfde configuratie als die welke Pierre-Auguste Renoir in zijn tijd kende gedurende de laatste twaalf jaar van zijn leven. U vindt er ook zeer mooie collecties waaronder 16 originele schilderijen en een dertigtal beeldhouwwerken.

Shopping

Liefhebbers van winkelen kunnen op een steenworp afstand van camping Les Pinèdes terecht in een echte modetempel. Polygone Riviera heeft veel winkels, maar ook een Printemps, restaurants en een bioscoop. Voldoende activiteiten voor het hele gezin.