Grasse

Grasse, in de Provence en op slechts 20 minuten van camping Les Pinèdes, is beroemd geworden als de wereldhoofdstad van de parfumerie. De roos en de jasmijn krijgen in deze groene oase alle lof die een stad aan bloemen en parfums wijdt. Het onvergelijkbare historische erfgoed maakt het een van de zeldzame bewaard gebleven voorbeelden van middeleeuwse architectuur, en de schilder Fragonard, er geboren en getogen, gaf het een internationale uitstraling.

Grasse, de wereldhoofdstad van de parfumerie

Van de parfumplant tot het parfum zelf kunt u in Grasse alle productiestadia van een parfum ontdekken, maar eerst wat geschiedenis!

In de middeleeuwen stond Grasse niet bekend om zijn parfums maar om zijn kwaliteitsleder, maar de stinkende industrie moedigde een looier aan om zijn handschoenen onder te dompelen in natuurlijke essences die in de regio te vinden zijn. Dit idee trok heel wat klanten aan, waaronder Catherine de Médicis, en de producten werden in heel Europa verkocht. Beetje bij beetje maakte de looierij plaats voor de parfumerie, voordat ze in de 18e eeuw volledig werd verlaten.

Drie grote families van parfumeurs tekenen vandaag nog steeds de geschiedenis van Grasse, de familie Gallimard, de familie Molinard en de familie Fuchs die hun parfumerie Fragonard noemden als eerbetoon aan de beroemde schilder Jean-Honoré Fragonard, een inwoner van Grasse.
Neem de tijd om meer te weten te komen over de productie, van plant tot parfum, door een bezoek te brengen aan het Domaine de Manon. U ontdekt er in het bijzonder de teelt van de Centifolia-roos en de Grandiflorum-jasmijn, twee bloemen met een sterke bijdrage aan de reputatie van dit beroep.

Ontdek ook de drie historische parfumerieën en beleef indien gewenst plezier aan het creëren van uw eigen parfum onder begeleiding van een expert tijdens een workshop als "Parfumeursleerling".

Grasse, stad van kunst en geschiedenis

Net als Nice en Menton is Grasse sinds 2005 een van de steden met het label "stad van kunst en geschiedenis".

Van de Oudheid tot de XXIe eeuw, van het gebouwde erfgoed tot het natuurlijke erfgoed, zowel op esthetisch als op sociaal vlak, biedt Grasse een bevoorrechte plek voor ontdekking en uitwisseling. Het hele jaar door helpen de gidsen u de rijkdom van Grasse te ontdekken aan de hand van verschillende thema's: renaissance, middeleeuwen, leerlooierij, parfumerie, architectuur… U kunt meer informatie krijgen in het VVV-kantoor van Grasse of in het Maison du Patrimoine.

Ontdek de musea van Grasse, zoals het Internationaal Parfumeriemuseum, de Villa musée Fragonard, het Museum voor Kunst en Geschiedenis van de Provence of het Provençaalse Museum voor Kostuums en Juwelen, dat gevestigd is in het voormalige huis van de Markiezin van Cabris, de zus van Mirabeau.