Menton

We bevinden ons hier op de grens van Italië, het prinsdom Monaco en het graafschap Nice, een stad van kunst en geschiedenis op ongeveer vijftig kilometer van camping Les Pinèdes. Menton, een paradijs van tuinen, is ook een onvergelijkbare etalage van de architecturen die deze geheime Riviera hebben gevormd waar iedereen kan wandelen in het kielzog van beroemde namen. De geuren, kleuren en rust hebben Menton gemaakt, geograaf Elisée Reclus noemde het "De Parel van Frankrijk". U zult merken dat drie straatjes zijn vernoemd naar piraten die ooit de Middellandse Zee hebben bevaren: Lampedusa, Capodana en Acqasoma. De legende zegt dat zij aan de oorsprong van de oprichting van de stad zaten.

Menton, stad van citroenen

Een andere legende schrijft het ontstaan van de stad Menton toe aan Eva die, na samen met Adam uit het Paradijs te zijn verdreven, een citroen nam die ze na een lange reis had uitgekozen om te begraven in de baai van Garavan, waar het klimaat en het landschap haar aan haar verloren Paradijs deden denken. Daaruit werd Menton geboren.

Er was een tijd dat de stad grotendeels van haar citrusvruchten leefde, maar helaas is deze productie geleidelijk aan verdwenen. Tegenwoordig geniet de Menton-citroen een BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) en worden de inwoners aangemoedigd om de bomen die typisch zijn voor de regio te herplanten: sinaasappel-, citroen- en andere citrusbomen.

Elk jaar in de maand februari staat de citroen in de schijnwerpers! Gedurende meer dan 2 weken kunt u genieten van de citrusvruchtencorso's, waarvan sommige 's avonds begeleid worden door muziekgroepen, de tentoonstelling rond Citruspatronen in de Tuinen van Biovès bewonderen (overdag en/of 's nachts met de tuinen verlicht) en niet te vergeten het Ambachtenfeest en het Orchideeënfestival met zijn onvergetelijke geuren.

Menton, een cultuurstad

Voor liefhebbers van kunst en cultuur heeft Menton veel te bieden. Sinds 1991 kreeg de stad het label van Stad van Kunst en Geschiedenis, samen met Nice en Grasse. Op het fronton van het stadhuis kunt u "Atrium civitas" lezen, wat Stad van de Kunst betekent.
U kunt er het Klooster van de Aankondiging, de Basiliek van de aartsengel Michaël, de Hallen, het Jean Cocteau-museum, het Bastion, de Huwelijkszaal (geschilderd door Jean Cocteau in 1958), het Paleis van Europa en de Odyssee, maar ook het oude kasteel en de oude stad bezoeken.
De beroemde tuinen van Menton

Voor liefhebbers van tuinen is Menton de thuisbasis van verschillende uitzonderlijke tuinen met een enorme diversiteit aan geurende planten en de aanwezigheid van zeldzame soorten. Alleen al het panorama is de omweg waard.
Niet te missen: de kas van de Madonna; Fontana Rosa, een Valenciaanse tuin uit de jaren 1920; Villa Maria Serena en zijn prachtige palmentuin; de tropische tuin van Val Rahmeh en het paleis van Carnolès met zijn citrustuin met zo'n 140 variëteiten.